Flatplan-apps getest (1): Flat-Plan | Marcel Uljee teksten

Flatplan-apps getest (1): Flat-Plan

Is er een handige flatplan-app op de markt die mij helpt bij het maken van een bladindeling (‘plank’) voor magazines? Ik heb vier apps ontdekt die misschien aan mijn wensen voldoen. Ik test ze samen met ervaren rotten in het vak. Mijn bevindingen vat ik samen in een artikel voor Tekstblad. In deze eerste aflevering probeer ik Flat-Plan uit, samen met collega Arthur Snaauw.

Arthur is oprichter van TextArt, een bureau voor ‘redactie & communicatie’. Als ik zijn kantoor binnenloop, zie ik als eerste een tijdschriftenrek met enkele bedrijfsbladen die Textart maakt. Zoals Dyademagazine, in opdracht van een dienstverlener in het onderwijs. Of Marsh!, het relatieblad van de gelijknamige verzekeringsmakelaar. Ik zit goed: hier worden bladen gemaakt!

Excel-bestand in Dropbox: geklungel

Net als ik maakt Arthur zijn bladindeling meestal in Excel: een eenvoudig overzicht van spreads met een korte aanduiding van het onderwerp. Als grootste nadeel noemt Arthur dat je het resultaat lastig kunt delen. Het liefst zou hij zijn flatplan online zetten en anderen rechten geven om informatie te raadplegen of te bewerken. ‘Nu zetten we het in Dropbox. Dat blijft toch klungelen.’

Het allermooist zou het zijn als je in de cloud met meerderen tegelijk aan een flatplan kunt werken. Arthur wil er bovendien graag statusinformatie in kwijt. ‘Zodat je in één oogopslag ziet of alle interviewafspraken gemaakt zijn, welke artikelen zijn geschreven en hoe het staat met de goedkeuring door de klant.’

Flat-Plan doet gedateerd aan

Flat-Plan voldoet niet aan die wensen. Je kunt een flatplan wel ‘delen’ via de app, maar dat betekent dat een ander je flatplan kan bekijken, meer niet. Samen aan een flatplan werken is er niet bij. En geen cloud te bekennen. Arthur: ‘Het doet gedateerd aan.’ De mogelijkheden zijn erg beperkt en de werking is niet altijd even intuïtief. Ook dat laat zien dat de app al enige jaartjes oud is, vermoedelijk uit het pre-iPadtijdperk.

‘Een goede poging om een flatplanapp te maken’, concludeert Arthur, vriendelijk als hij is. ‘Prima voor een eenvoudig tijdschrift, zoals een clubblad. Maar als je meer wilt, schiet je er weinig mee op.’ Een tikje teleurgesteld sluiten we de app weer af. Volgende keer beter, hoop ik maar. In aflevering 2 probeer ik met Tineke Overbosch Intelligent flatplan uit.

5 reacties

Annet Huizing  op 14 maart 2013

Dag Marcel,

Ik ben benieuwd naar het vervolg van je serie!
Ga je ook nog kijken naar het Zeebladen-systeem van Zeedesign? Het is weliswaar geen flatplan-app, maar wel een handige tool om een bladindeling te maken, kopij up te loaden naar de vormgever en proevenverkeer te regelen.

Succes, Annet

Marcel  op 14 maart 2013

Hoi Annet, ja, ik ga zeker ook kijken naar de software van Zeedesign. Ik heb me voorgenomen om dat als laatste te doen, zodat ik een goed beeld heb van wat er op de markt is. Ik heb jouw mailtje met contactgegevens goed bewaard! Dank voor je berichtje, Marcel.

Flatplan-apps getest (2): Intelligent flatplan | Marcel Uljee teksten  op 4 april 2013

[…] een nieuw magazine? Samen met collega’s vergelijk ik vier ‘flatplan-apps’. In aflevering 1 verdiepte ik mij samen met Arthur Snaauw in Flat-Plan. Voor aflevering twee reisde ik af naar […]

Flatplanapps getest (3): Blinkplan | Marcel Uljee teksten  op 24 mei 2013

[…] Samen met collega’s vergelijk ik vier flatplanapps. Voor deze derde aflevering (zie ook deel een en twee) bracht ik een bezoek aan Pieter van der Zee van ZeeDesign in Witmarsum om te zien of […]

Flatplan-apps getest (4 en slot): Flatplan | Marcel Uljee teksten  op 11 juni 2013

[…] (een ‘plank’ in vakjargon). Voor deze vierde aflevering (zie ook deel een, twee en drie) ging ik op bezoek bij een collega in mijn eigen woonplaats. Samen met Miro Lucassen, […]

Laat een reactie achter