Flatplan-apps getest (2): Intelligent Flatplan

Bestaat er software die mij helpt om (samen met anderen) snel een bladindeling te maken voor een nieuw magazine? Samen met collega’s vergelijk ik vier ‘flatplan-apps’. In aflevering 1 verdiepte ik mij samen met Arthur Snaauw in Flat-Plan. Voor aflevering twee reisde ik af naar Rotterdam, om samen met Tineke Overbosch Intelligent Flatplan uit te proberen.

Tineke is de naamgever van Overbosch Communicatie, een drie vrouw sterk communicatiebureau dat veel schrijft over de zorgsector en de Rotterdamse haven. ‘OC’ maakt veel eenmalige magazines en elke twee maanden het personeelsblad van de afdeling Radiologie van Erasmus MC. Het meeste schrijfwerk doet OC zelf. Voor fotografie, opmaak en webdesign doet het bureau geregeld een beroep op ‘OC+’, een netwerk van freelance vormgevers, illustrators en fotografen die (niet toevallig) bijna allemaal wonen en werken in Rotterdam.

Een app bevordert de interactie

Tineke schrijft haar teksten met WordPerfect 15. Dat pakket gebruikt ze ook om een bladindeling te maken als ze aan een nieuw magazine begint. Die bladindeling gaat in pdf-vorm vervolgens naar de opdrachtgever en de vormgever. Maar het zou handiger zijn als zij de bladindeling kunnen bewerken of in elk geval opmerkingen kunnen plaatsen. ‘Dat bevordert de interactie.’

Tineke zou het ook handig vinden om statusinformatie kwijt te kunnen. ‘Daar hou ik nu hele lijsten van bij. Als je daarvoor dezelfde app kunt gebruiken, scheelt dat veel gedoe en papier.’ Haar wens gaat nog een stap verder: de ideale flatplan-app maakt het mogelijk om teksten te verwerken. ‘Dan krijg je pas echt een goed beeld van het totaal en weet je bijvoorbeeld precies hoeveel woorden je kwijt kunt. Laatst hebben we informatieborden voor de haven gemaakt. Dan telt elke letter. Ik heb toen de opmaak in WP nagemaakt, zodat ik precies weet of mijn tekst erop past.’

Gericht op de workflow

Het wordt al snel duidelijk dat dat niet gaat lukken met Intelligent Flatplan. De app lijkt vooral bedoeld voor de administratie rond een magazine. Met een heel kleurenpalet kun je aangeven in welk stadium elke tekst en elke advertentie zich bevindt. Tineke: ‘Het is allemaal erg gericht op de workflow. Ik denk dat de app gemaakt is voor projectmanagers. Dat ben je natuurlijk ook als je een blad maakt, maar als tekstschrijver ben je vooral met de inhoud bezig. Die functionaliteit is beperkt en ook niet zo gebruiksvriendelijk.

Tineke geeft niet snel op en verkent het pakket. ‘Het kost even moeite voordat je doorhebt hoe alles werkt, maar je hebt het redelijk snel in de vingers.’ Na enkele pogingen lukt het om snel een magazine te maken en te vullen. Tineke vindt het erg handig dat ze items op maat kan maken en dus naar eigen inzicht bijvoorbeeld vier artikeltjes op een pagina kan plaatsen. En dankzij de drag & drop-functie gaat dat redelijk vlot. Al met al is ze best tevreden. ‘Ik zou de app best een tijdje willen uitproberen als hij als beste uit de test komt.’ Dat moeten we nog even afwachten, want ik ben pas op de helft. Eerst aflevering 3, waarin ik Flatplan ga bekijken met Pieter van der Zee van ZeeDesign.

 

3 reacties

Flatplan-apps getest (3): Blinkplan | Marcel Uljee teksten  op 24 mei 2013

[…] met collega’s vergelijk ik vier flatplanapps. Voor deze derde aflevering (zie ook deel een en twee) bracht ik een bezoek aan Pieter van der Zee van ZeeDesign in Witmarsum om te zien of Blinkplan ons […]

Flatplan-apps getest (1): Flat-Plan | Marcel Uljee teksten  op 24 mei 2013

[…] op.’ Een tikje teleurgesteld sluiten we de app weer af. Volgende keer beter, hoop ik maar. In aflevering 2 probeer ik met Tineke Overbosch Intelligent flatplan uit. marcel on maart 8, 2013 | Opgeslagen […]

Flatplan-apps getest (4 en slot): Flatplan | Marcel Uljee teksten  op 11 juni 2013

[…] (een ‘plank’ in vakjargon). Voor deze vierde aflevering (zie ook deel een, twee en drie) ging ik op bezoek bij een collega in mijn eigen woonplaats. Samen met Miro Lucassen, […]

Laat een reactie achter