Flatplan-apps getest (3): Blinkplan | Marcel Uljee teksten

Flatplan-apps getest (3): Blinkplan

Is er een handige app verkrijbaar waarmee je snel een ‘plank’ (bladindeling) voor een magazine kunt maken? Samen met collega’s vergelijk ik vier flatplanapps. Voor deze derde aflevering (zie ook deel een en twee) bracht ik een bezoek aan Pieter van der Zee van ZeeDesign in Witmarsum om te zien of Blinkplan ons verder helpt. Ik ben bij Pieter terechtgekomen omdat ik via-via gehoord had dat hij zelf een app heeft ontwikkeld. Daarover straks meer.

Er heerst een serene rust in het kantoor van ZeeDesign als ik mij meld voor onze afspraak. Des te groter is mijn verbazing als Pieter even later vertelt dat zijn bureau maandelijks pakweg veertig magazines produceert. Het zijn voornamelijk business-to-business-bladen die hij met zijn 15-koppige team maakt, in opdracht van uitgevers. Zoals Bakkers in Bedrijf, ‘vakblad voor de ondernemende bakker’, of Aannemer, dat zich richt op kleine en middelgrote bouwbedrijven. Op de dag van mijn bezoek moeten er weer twee bladen ‘de deur’ uit. Pieter laat zich er niet door afleiden en gaat even goed zitten voor Blinkplan.

‘Niet erg intuïtief’

We lopen bij de eerste stap in Blinkplan al meteen vast: het instellen van secties. Het wordt niet helemaal duidelijk wat van ons verwacht wordt. ‘Het werkt allemaal niet erg intuïtief’, vindt Pieter. ‘Je moet je echt verdiepen in de achterliggende gedachte.’ Dat gevoel bekruipt ons vaker, bijvoorbeeld als we de mogelijkheid ontdekken om ‘stich-ins’ toe te voegen. Er klinkt een diepe zucht naast me. ‘Als jij niet naast me had gezeten, was ik allang afgehaakt.’

Het plaatsen van een artikel of advertentie werkt eenvoudig. Beide categorieën krijgen hun eigen kleurtje en je kunt zelf categorieën bedenken. ‘Handig, vindt Pieter. ‘Zo krijg je in één oogopslag een indruk het bladritme.’ Maar je kunt slechts één pagina per keer vullen. ‘Heel simplistisch eigenlijk. Je kunt niet in één keer een spread maken.’ Voordat we ontdekken hoe we de volgorde van pagina’s kunnen aanpassen, moeten we wat langer naar het scherm staren. Verder zijn er niet veel mogelijkheden. We kunnen nog een opmerking toevoegen aan het magazine. Tja. Het eindoordeel is niet mals: niet erg gebruiksvriendelijk, beperkte mogelijkheden.

‘Ik werd gek van alle e-mail’

Blinkplan verliest met Pieter geen potentiële abonnee. Hij heeft namelijk zijn eigen systeem gebouwd, of beter gezegd: laten bouwen door de programmeurs die hij in dienst heeft. ‘Ik werd gek van alle e-mail’, vertelt hij over de aanleiding. ‘Stel je voor: veertig bladen per maand, elk met tientallen artikelen en advertenties… Ik zag door de bomen het bos niet meer.’ Toen heeft hij zelf maar een redactiemanagementsyteem bedacht, dat alle kopij en beelden op één centrale plek verzamelt en de workflow begeleidt tussen ZeeDesign, adverteerders, journalisten, fotografen, uitgevers en drukkers. Verschillende kleuren maken snel duidelijk wie wat moet doen.

Ik ben onder de indruk. Het is meer dan ik zoek, veel meer zelfs (Pieter heeft plannen voor CMS-achtige functionaliteit) maar wat ik zie, voldoet aan al mijn wensen. Er zit natuurlijk ook een flatplan-functie in, alleen is het etiket anders: ‘preview overzicht’. Pieter demonstreert hoe eenvoudig je een pagina verplaatst. En nog mooier: naarmate de vormgever vordert, worden de lege pagina’s gevuld met opgemaakte pdf’s, zodat het resultaat er echt als een traditionele ‘plank’ uit ziet. Dat kunstje heb ik nog geen enkele app zien vertonen. De eerste uitgevers werken al met het syteem op basis van een licentie. Nee, er bestaat nog geen abonnementsvorm, maar daar wil Pieter graag over nadenken. Wordt vervolgd, wat mij betreft.

2 reacties

Flatplan-apps getest (2): Intelligent Flatplan | Marcel Uljee teksten  op 24 mei 2013

[…] beste uit de test komt.’ Dat moeten we nog even afwachten, want ik ben pas op de helft. Eerst aflevering 3, waarin ik Flatplan ga bekijken met Pieter van der Zee van […]

Flatplan-apps getest (4 en slot): Flatplan | Marcel Uljee teksten  op 11 juni 2013

[…] (een ‘plank’ in vakjargon). Voor deze vierde aflevering (zie ook deel een, twee en drie) ging ik op bezoek bij een collega in mijn eigen woonplaats. Samen met Miro Lucassen, […]

Laat een reactie achter