Tips en trucs van Het Grote Interviewgala | Marcel Uljee teksten

Tips en trucs van Het Grote Interviewgala

Gisteravond was ik bij Het Grote Interviewgala in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Niet alle programmaonderdelen waren even spannend als de hoofdletters van het evenement deden verwachten. Maar tussen de regels door deelden ervaren interviewers genoeg interessante ‘lessen’ om wakker te blijven:

Wilfried de Jong brak een lans voor het gemoedelijke begin van een interview. ‘Rustig beginnen. Niet meteen al je kennis willen etaleren.’ Hij vertelde over zijn interview met jazzheld Archie Shepp, dat bij de eerste vraag meteen ontaarde in een tirade over rassendiscriminatie en slaverij. Nee, dan Henk van Dorp. Die zou zo’n gesprek beginnen met: ‘Hoe is het met u?’

Niet met gestrekt been

Michelle van Waveren kwam vertellen over haar boek ‘Interviewen, onthullend en respectvol’. Daarin behandelt ze het interview in de eerste plaats als sociale interactie. Ze liet onder andere een fragment zien waarin Joris Linssen een interview begint met een luchtig onderwerp en subtiel overstapt naar een persoonlijk, emotioneel onderwerp. Van Waveren: ‘Ga niet met gestrekt been het interview in.’

Fons de Poel toonde tijdens een paneldiscussie een fragment uit een onvoorbereid interview met hem door Frénk van der Linden. Van der Lindens eerste vraag zou je gerust als een ‘gestrekt been’ kunnen betitelen: ‘Begraven of cremeren?’ Maar het werkt: binnen twee minuten vertelt De Poel over het overlijden van zijn vader. Het geheim van Van der Lindens volgens Wouke van Scherrenburg: ‘Hij luistert goed, pakt steeds een trefwoord uit het verhaal en vraagt daarop door.’

Bekijk het interview van De Poel door Van der Linden

Thuis interviewen

Thijs Niemantsverdriet deelde zijn ervaringen als politiek journalist. Zijn belangrijkste tip: zorg ervoor dat je een politicus thuis kunt interviewen. Dat is lastig te organiseren, want voorlichters houden er niet van. Maar het is het proberen waard: ‘Een gesprek thuis levert bijna altijd interessante uitspraken op. En je kunt aan een huis goed zien wat voor persoon iemand is.’

Evelien van Veen vertelde over haar eerste interview voor het Volkskrant Magazine. Ze pakte het gedegen aan en was in totaal acht uur in gesprek met haar geïnterviewde, verdeeld over meerdere interviews. Het leverde niet veel op, volgens Van Veen: ‘Ik wist niet waar ik naar op zoek was.’ Ze adviseerde om niet te schromen: ‘Durf te vragen waarnaar je echt nieuwsgierig bent.’ En volg vooral je intuïtie: ‘Vraag naar wat voor jouw gevoel bij de geïnterviewde speelt.’

Laat een reactie achter